Saturday, August 6, 2011

Aura Cinta - Aina Emir

Tajuk : Aura Cinta
Penulis : Aina Emir
Penerbit : KarnaDya
M/S :568

Sinopsis belakang buku:
AURA CINTA semestinya akan membawa anda mengembara ke alam keasmaraan yang lebih mencabar, penuh misteri, ada debaran ... dari muka surat pertama, hingga ke penghabisan!

AURA CINTA menemukan anda kepada Azraai, lelaki melayu yang bertubuh tegap lagi tinggi orangnya. Perjalanan hidupnya mula goyah bila pertama kali bersua dengan sesuatu yang dianggap aneh lagi pelik. Mengapa tiba-tiba saja dirinya teruja?

Aisya Hanan dan Cikgu Sally...mencabar jiwanya yang selama ini dirasakan aman dan tenteram. Dalam kekeliruan, Azraai tidak mampu untuk menepis kasih sayang Nurbaiti, gadis cantik lagi bijak, yang bukan hanya merupakan pilihan ibu tapi gadis itu juga sudah lama taat menantinya. Di manakah letaknya nilai kasih seorang gadis matang, berjiwa murni, sopan santun dan berakhlak tinggi?? Bukankah dia mempunyai pakej lengkap sebagai calon isteri??

Siapa pula Khairul, Anjang Sadang, Serhan Aydin dan Irfan???

Bukan mudah untuk memilih. Tidak juga mudah untuk mengembara ke alam realiti yang penuh fantasi dan ilusi. Anda akan dibawa ke kawasan perkampungan Orang Asli, di daerah Kuala Lipis, Pahang, satu kawasan hutan tropika yang meninggalkan banyak teka-teki untuk Azraai. Panoramanya cukup indah, namun tetap berbeda dari yang biasa. Anda juga akan ke Lembah Kelang dan negara Belgium dalam novel ini. Sama-samalah bertemu dengan karakter-karakter yang semestinya akan membuat anda berkhayal, sambil menimba ilmu yang padat dibekalkan penulis.

Ulasan:
Saya memang agak meminati karya-karya Aina Emir kerana beliau tidak pernah mengecewakan saya dengan gaya bahasa dan perjalanan cerita yang ringkas tepat dan mengasyikkan. Kali ini juga beliau tidak menghampkan saya dengan cerita yang agak penuh dengan rahsia dan tanda tanya.

Azraai mengenali Cikgu Sally dan Aisya Hanan ketika kunjungan ke kampung orang asli untuk kajian dokumentari syarikatnya yang dikongsi dengan adik iparnya sendiri iaitu Khairul. Hati Azraai mula tergugat dengan keletah Aisya Hanan yang agak pelik dan menyendiri. Dengan niat pada mula-mulanya ingin dijadikan Aisya Hanan sebagai 'suka-suka' akhirnya Azraai sedar dia tidak boleh hidup tanpa wanita kenit ini. Nurbaiti yang setia menunggunya tidak pernah membuatkan Azraai berperasaan Aisya Hanan. Hubungannya bersama Nurbaiti yang mempunyai pakej lengkap sebagai seorang isteri tidak mampu menolak cintanya dengan Aisya Hanan.

Namun rahsia Cikgu Sally dan Aisya Hanan banyak menjadi penghalang hubungan mereka. Aisya Hanan yang pernah kecewa dengan seorang lelaki yang 'free-thinker' mendapat tentangan hebat dari ibunya Cikgu Sally. Namun kehadiran Azraai telah mengembalikan keceriaan dalam hidup Aisya Hanan.

Cikgu Sally selama ini pula sebenarnya hidup dalam pelarian kerana dianggap telah melarikan sesuatu milik bapa Khairul. Bapa Khairul telah lama mencari isteri keduanya yang menghilangkan diri semasa Aisya Hanan masih dalam kandungan. Mereka diugut dan diminta memulangkan semula sesuatu milik ibu Khairul. Dalam kekalutan ini, Azraai pula ditinggalkan Aisya Hanan selepas mengetahui statusnya dengan Nurbaiti. Ini telah membawa Aisya Hanan ke Belgium disamping mengikuti pameran lukisannya di sana. Disanalah hati Aisya Hanan ditawan oleh pelukis berketurunan Turki yang sedia menjadikannya suri hidupnya namun hati Aisya Hanan susah untuk memberi ruang kepada lelaki lain walaupun dia menafikannya.

Cikgu Sally sekali lagi menjadi pelarian apabila orang yang selama ini mencarinya telah menjumpainya dengan bantuan Azraai. Azraai pula terdesak antara persahabatan dan cinta. Akhirnya rahsia Cikgu Sally dan Aisya Hanan terbongkar juga.

Apakah dan siapakah yang mengejar Cikgu Sally dan kenapa mereka dikatakan memiliki sesuatu bukan miliknya. Siapakah yang menjadi pilihan Aisya Hanan akhirnya dan siapakah yang merupakan punca segala apa yang berlaku...anda mungkin tertanya-tanya kerana Aina Emir hanya membongkarkan rahsia 23 tahun lepas pada pengakhiran ceritanya. So, dapatkan segera buku ini. Menarik dan mengasyikkan. Dari awal cerita tidak ada yang membosankan.

Rating :*****(berbaloi dijadikan koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails