Sunday, July 20, 2014

Rindu Awak 200% (Liyana Zahim)

Tajuk Buku : Rindu Awak 200%
Penulis : Liyana Zahim
Penerbit : Alaf 21 (Karangkraf)
597 m/s
Sinopsis Belakang Buku
:
Zill Faezrul Iqbal - Jiwa Armel Aisya jadi nanar apabila teringat nama ini. Bersifat tenang tapi bermulut celopar sungguh menjengkelkan hati Armel Aisya. Tapi, dia tak boleh banyak bunyi. Dia sendiri yang memilih lelaki itu untuk menjadi suaminya.

Ibarat minyak dengan air, mereka tak boleh bersatu. Akibatnya rumah tangga mereka tidak pernah aman! Penyudahnya Armel ke utara, Faezrul ke selatan. Namun, semakin Faezrul tidak peduli, semakin sakit hati Armel.

Misteri Faezrul yang kejap hilang kejap ada di rumah, menimbulkan tanda tanya di kepala Armel. Mustahil seorang lelaki kampung yang bekerja sebagai juruteknik mampu memiliki kereta Range Rover Evoque!Siapa lelaki ini? Mungkinkah dia suku sakat Jula Juli Bintang Tujuh?

Ulasan:
Ini adalah buku pertama tulisan Liyana Zahim yang saya baca. Kalau ikutkan ini baru cetakan pertama pada tahun 2013. Perjalanan cerita memang simple dan tak meleret, cuma tak ada surpriselah sbb memang kita boleh agak yang mereka berdua akan baik akhirnya. Tentang kerja yang dilakukan oleh Zill pula, saya memang dah boleh agak dari awal lagi.  Jalan cerita memang tak boring dan digarap dengan baik oleh penulis. Part yang paling best dan agak touching bila Armel (watak utama) menyesal dan sedar akan kesalahannya setelah 'sesuatu' hampir berlaku atas dirinya. Part sedih memang keluar air mata jugaklah... bila mereka berdua nak berbaik semula pun best. Lepas mereka baik pulak, kesetiaan Zill diduga sekali lagi apabila rakan sekerja Zill menagih kasih sehingga sanggup mereka-reka cerita agar Armel menaruh syak wasangka kepada suami. 

Kesimpulannya, bacaan santai, tak boring dan kesudahan yang menggembirakan.

Buku ini telah diadaptasikan kepada telemovie. Boleh tengok online di sini: http://www.dailymotion.com/video/x21k0kw_rindu-awak-200-episod-1-15-07-2014_tv . Tapi dalam tv ni, awal2 dah tunjukkan apa pekerjaan Zill Faezrul. So memang tak surpriselah.

Rating : **** (best)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails