Friday, July 25, 2014

Masih Setia (Aisya Sofea)

Tajuk : Masih Setia
Penulis : Aisya Sofea
Penerbit : Alaf 21
535 m/s

Sinopsis Belakang Buku:
Miera - Gadis biasa yang hidup serba sederhana. Ada rupa, ada pelajaran, ada cita-cita. Dalam menjalani kehidupan seharian, teman lelaki tidak pernah terlintas di fikiran. Sehinggalah dia dipaksa memikirkannya atau dia tiada pilihan!

Rudi - lelaki terpilih yang ingin digandingkan dengan Miera. Namun Miera tetap berkeras enggan berteman biarpun segunung harta dijanjikan untuknya.

Musibah melanda. Sekelip mata, percutian Miera di bumi asing bertukar menjadi tragedi. Namun, di sebalik peristiwa hitam yang berlaku, kehadiran Dr. Malik mengetuk pintu hatinyaa. Dalam kesibukan membantu mangsa bencana, dia mengamati lelaki itu dari jauh. Dalam kelelahan menjalani kehidupan seharian, dia mendekati tanpa sengaja. Jeling-menjeling, pandang memandang. Jiwa terusik, hati bergelora hingga tanpa sedar, perasaan hadir tanpa diundang. Mengapa hatinua mudah tercuit dek lelaki itu?

Hatinya berbelah bahagi. Rudi yang mencintainya, Dr. Malik yang diingininya. Masakan dia boleh memiliki kedua-duanya. Justeru, mana satu pilihan terbaik untuknya?

Ulasan:
Buku aisya sofea memang dah banyak saya baca dan beli. Kebanyakannya memang memuaskan hati saya. Buku ini pun sama. Cuma pada awal cerita sebelum Miera berjumpa dengan Dr. Malik tuh yang agak slow sikik. Bayangan gempa bumi tak berapa real tapi Aisya sofea mampu mengulasnya dengan baik.

Pertemuan Miera dengan Rudi memang tak membuka pintu Miera untuk menerima Rudy lebih dari seorang saudaranya sehinggalah Miera bertemu dengan Dr. Malik. Dr. Malik membuatkan Miera merasakan sesuatu yang tak pernah dia rasai sebelum ini. Dr. Malik juga mempunyai rasa yang sama. Namun perasaan itu terpaksa ditolak ke tepi selepas mengetahui status Dr. Malik yang sebenarnya. Dr. Malik memilih untuk setia dengan pilihannya, walaupun Miera sendiri menjadi saksi punca pergolakan dalam hubungan mereka. Namun, Dr. Malik menganggap Miera melakukannya untuk mendapatkan cintanya. Walaupun begitu, akhirnya mereka disatukan juga selepas Dr. Malik mengetahui kebenarannya dan keluarga Miera terpaksa akur dengan pilihannya.

Apakah status Dr. Malik? Apakah yang Miera ketahui sehingga membuatkan Dr. Malik membencinya.
Semuanya terjawab dalam buku ini.

Rating : **** (bolehlah)


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails