Tuesday, June 3, 2014

Kasih Benar Kasih (Aleya Aneesa)

Tajuk : Kasih Benar Kasih
Penulis : Aleya Aneesa
Penerbit : Alaf 21
M/S : 496

Sinopsis Belakang Buku:
MEREKA tak saling kenal tapi disuruh berkenal-kenalan. Hanya berkenalan, jika sesuai boleh terus melangkah, jika tidak, tarik saja diri. Lalu, masing-masing mencuba dengan alasan,

‘Dia kosong, aku pun kosong.’

Pertama kali bersua muka, si dara terasa jengkel, sedangkan si bujang hanya bersikap ala-ala lelaki tak berperasaan. Sudahnya, seorang ke utara dan seorang ke selatan. Hati mereka tak bertemu di titik yang sama. Hanya antara mereka berdua, masing-masing tak pernah mengatakan ‘tidak’ sehingga banyak pihak menyangka diam itu tanda setuju.

Sampai masa, mereka benar-benar tak mampu berkata ‘tidak’ bila melihat wajah-wajah penuh harap. Saat sedar mereka tak mungkin berpaling lagi, cubaan demi cubaan dilakukan untuk menembusi hati masing-masing. Paling penting, mereka tak dilabel sebagai pasangan kahwin paksa, tapi kahwin atas tiket suka sama suka. Orang tua hanya talian hayat semata-mata.

Ketika sedar ada sesuatu berdetak tiap kali mata bertentang mata, muncul Syirin menagih janji lama. Sudahnya, janji baru terpaksa Dinzley mungkir walaupun Annura sudah ternampak bayang-bayang pelamin nan indah.

Ulasan:
Ini merupakan buku pertama nukilan Aleya Aneesa yang saya beli dan baca. Kalau ikutkan buku ini sudah cetakan ke-6 semenjak ia mula diterbitkan pada tahun 2011. Kiranya ramai jugak yang minat dan beli buku ini.

Ceritanya agak simple.. ada beberapa part yang seakan-akan bosan sikik. Perasaan sebenar kedua-dua watak utama agak sukar untuk saya hayati...dah sampai certain part baru ada feeling sikik. Keseluruhan cerita memang telah diceritakan dibelakang buku, cuma endingnya saya tak boleh agak sebab dari awalnya, apa yang telah berlaku rupa-rupanya telah dirancang oleh seseorang. Kiranya mengejut sikiklah. So kalau nak tahu, bolehlah beli dan baca buku ini.

Secara keseluruhannya, cerita simple dan agak sama dengan buku-buku lain, tapi saya dapat habiskan buku ini dengan cepat.


Rating : *** (bolehlah..takdelah boring)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails