Tuesday, November 13, 2012

Isteri Separuh Masa (Suri Ryana)

Tajuk Buku : Isteri Separuh Masa
Penulis : Suri Ryana
Penerbit : Kaki Novel
M/S : 551
Sinopsis Belakang Buku:
Bagi Nazrin Shah, Medina Izwanilah punca mama dan papanya tidak menerima kekasihnya, Zita sebagai menantu. Dia seterusnya mengisytiharkan ‘perang’ dengan adik angkatnya itu. Mereka ibarat Israel dan Palestin, tidak pernah berdamai walaupun bertahun sudah berlalu. Hubungan mereka menjadi semakin rumit apabila nenek berkeras ingin menjodohkan mereka berdua sebelum Nazrin Shah menyambung pelajarannya di luar negara.

Dapatkah anjing dan kucing hidup bersama? Bagaimana pula dengan pelajaran? Dapatkah Medina Izwani membahagikan tugas sebagai seorang pelajar dan seorang isteri dengan sebaiknya? Impiannya untuk menyambung pelajaran bersama Megat Shazril ke Ireland terpaksa dilupakan demi menyempurnakan hasrat nenek.

Sepanjang berada di luar negara, Nazrin Shah tidak pernah mengambil tahu mengenai Medina Izwani. Rasa benci terhadap gadis itu tidak juga surut-surut. Dia hanya berpurapura melayan Medina Izwani dengan baik di hadapan keluarganya sahaja. Berlainan pula halnya dengan Medina Izwani. Sudah puas dia menghambat rasa cinta buat suaminya itu, tetapi masih juga gagal.

Bertahun berlalu dan kini Medina Izwani bergelar seorang mahasiswi. Hidupnya menjadi huru-hara apabila Nazrin Shah mengambil alih kelas tutorial untuk salah satu subjek yang diambilnya. Hati pula semakin tidak menentu apabila terpaksa tinggal sebumbung dengan lelaki itu garagara nenek yang ingin menetap bersama mereka.

Apakah penghujungnya kisah mereka nanti?

Demi cinta yang dianugerahkan Allah, Medina Izwani rela menjadi isteri kepada lelaki itu, walaupun hanya isteri separuh masa... walaupun hanya dilayan sebagai isteri di hadapan ahli keluarganya sahaja.

Tetapi, sampai bila dia dapat bertahan dengan sikap Nazrin Shah yang langsung tidak menghargainya? Adakah dia akan berpaling dan menyahut salam perkenalan daripada Zafril?

Kehadiran bunga-bunga orkid misteri berserta kad mengingatkannya kepada Megat Shazril. Medina Izwani semakin bercelaru. Teringat kembali janji lelaki itu yang sanggup melakukan apa sahaja demi memilikinya. Apakah ada ruang dan peluang untuk Medina Izwani dan Nazrin Shah menyulam cinta dan hidup bahagia hingga akhirnya?


Ulasan:
Buku kedua dari Suri masih menghiburkan dan simple. Jika dibandingkan dengan buku pertamanya (M.A.I.D), buku ini agak kurang "feelings". Banyak adegan yg agak bersahaja tetapi masih mengekalkan sikap happy go lucky bagi watak utama cerita iaitu  Medina Izwani (Wani). Wani agak kebudak-budakan telah dipaksa rela kawin dengan insan yang amat membenci dirinya. Walaupun Wani memang menaruh perasaan pada abang angkatnya, namun Wani tahu Nazrin hanya menyintai Zita yang disangkakan setia kepadanya. Namun takdir menyebelahi Wani bila kecurangan Zita telah diketahui oleh Nazrin. Perasaan yang mula berputik di hati Nazrin untuk Wani dan rahsia hati yang telah lama dipendam oleh Wani telah menyatukan mereka selamanya.

Rating : **** (boleh dijadikan koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails