Thursday, July 14, 2011

Matahariku-Aina Emir

Tajuk Buku :  Matahariku
Penulis : Aina Emir
Penerbit : KarnaDya
M/S : 537


Sinopsis belakang buku:
Syakirah, gadis biasa-biasa yang bertahi lalat di bawah bibirnya, sekalipun tidak sehebat seorang ratu, tetap istimewa. Keresahan jiwa telah menjadikan dia gadis ‘nakal’ yang menghabiskan masa di dunia fantasi ‘anime’. Dia juga menjadi ‘pakar mengurat’ di alam maya. Sekalipun umurnya sudah mencecah kedewasaan, namun cinta dan kasih sayang seorang lelaki tidak pernah berbunga dalam hidupnya.

Perkahwinan merupakan sesuatu yang menggerunkan, kerana nun jauh di lubuk hati, dia bimbang menjejaki ibunya dan tidak mahu dilabelkan sebagai gadis ‘materialistik’. Pun begitu, kehadiran Khair atau ‘Kai’ sejak remaja lagi, kini mula mengubahkan perasaannya. Kalau dulu dia tidak merasakan Kai itu menarik, kini dia tahu lelaki itu mampu menyinarkan hidupnya. Bukankah mereka serupa sahaja? Malangnya, tiba-tiba sahaja ombak deras datang memukul, lalu mengucar-ngacirkan hidupnya. Syakirah terkapai-kapai dan tidak tahu hendak ke mana. Tahu-tahu dia sudah terperangkap dalam sesuatu yang hampir dekat dengan igauannya!

Kehadiran lelaki yang berketurunan campur itu meresahkan lagi hidupnya. Mengapa dia harus hadir dan mengelirukan keadaan? Apakah kuasa yang dia ada untuk melemahkan semangat dan mengecutkan perut gadis yang kaya dengan keayuan asli itu?

“It’s all about going crazy… and doing crazy thing.” katanya lagi, “kerana kehadiranmu sinonim dengan cahaya matahari…” 
Ulasan:
Cerita Aina Emir (AE) kali agak biasa kerana kebanyakan buku tulisannya agak berlandaskan dunia percintaan. Namun gaya penulisannya kali ini agak sempoi jika dibandingkan buku2nya yang sapa pernah baca. 

Watak Syakirah kurang jelas dalam cerita ini..mungkin kerana ciri-ciri sebegini selalunya berlaku kepada remaja tetapi AE meletakkan ciri ini kepada watak yang agak dewasa...namun saya masih boleh bayangkan bagaikan situasi dan perangai yang ingin disampaikan oleh AE.


Keretakan keluarganya membawa Syakirah menumpang di rumah insan yang dikenali hanya sebagai kawan biasa. Dalam masa yang sama, Syakirah mula menerima Khair dalam hidupnya. Rupa-rupanya segalanya telah dirancang dari awal lagi oleh Eyyad yang sangat kaya. Simpati yang dihulur rupa-rupanya ada udang di sebalik batu. Syakirah terpaksa melupakan Khair kerana ingin menjaga maruah keluarganya. Dia bergelar isteri kedua dalam usia yang agak muda. Namun kasih sayang yang diterima mendewasakan Syakirah. 

Akhirnya Syakirah mampu menerima suaminya setelah pelbagai halangan dari pihak ketiga dan ibu dan kakaknya sendiri yang ingin mengambil kesempatan atas kekayaan orang lain. Eyyad yang sememangnya merancang segalanya akhirnya menjadi miliknya yang sejati. Tiada halangan dan kasih sayang sebenarnya penentu segalanya. Harta, nama dan kekayaan cumalah sementara.


Rating : *** (bolehlah kalau dijadikan koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails