Wednesday, November 24, 2010

Gelora di Tasik Biru-Diya Elora

Tajuk Buku : Geloran di Tasik Biru
Penulis : Diya Elora
Penerbit : Novel Creative Enterprise
m/s : 284


Sinopsis belakang buku:
Bukan tidakku tahu mawar itu berduri. Bukan tidakku hati-hati. Namun semerbak harummu, seseakli aku lupa diri. Lupa pada amaran-amaran yang pernah kau lontarkan. Lupa pada satu ikatan yang menjadi penghalang.


Lalu tunas kasih yang cuba kau bunuh.diam-diam, aku baja dan siramkannya. Aku semai dan aku jaga. Lalu bunga-bunga cinta mengharum dan memenuhi laman asmara. Kekasih , aku intin memilikimu……..tapi aku tahu aku tak mampu. Menyentuhnya…...aku bimbang hatiku sendiri yang terluka.

Ulasan:
Ini adalah buku pertama tulisan Diya Elora yang saya baca. Inipun saya pinjam kerana saya selalunya hanya akan beli dan buat koleksi buku-buku yang best sahaja dan daripada penulis yang saya biasa dengan penulisannya.

Diya Elora melalui buku ini agak terbuka dan beliau banyak memberitahu pembaca apa yang ingin disampaikan dalam cerita ini. Dari awal cerita dan ending cerita ini saya dah boleh agak cuma jalan cerita mungkin akan berpanjangan. Percintaan antara adik beradik angkat yang digambarkan dalam cerita ini agak menarik jugak dan macamana Dina menjadi kegilaan hampir kesemua watak lelaki dalam buku in juga digambarkan dengan baik dan ringkas.

Kisah cinta dan mainan perasaan agak kurang 'touching' bagi saya. Tapi ceritanya agak ringkas dan tak meleret-leret membuatkan saya tak jemu dan cepat untuk menghabiskan kesudahana cerita ini.

Percintaan adik beradik angkat ini mendapat tentangan daripada ibu mereka sendiri kerana ingin menjaga maruah dan nama baik mereka yang seterusnya hampir memecah belahkan keluarga mereka semua. Namun sesuatu telah berlaku menyebabkan Dina terpaksa akur dengan pilihan emaknya, namun pemergian orang yang tersayang telah memberi sinar baru dalam hidup mereka berdua.

Pesanan: siapa yang nak baca buku ini, jangan skip walau 1 ayat sekalipun kerana anda tidak akan tahu dengan siapa Dina akan temui bahagia kerana pengakhiran cerita ini agak tergantung dan anda akan tahu endingnya kalau tak terlepas 1 dialog penting di awal cerita.


Rating : *** (bolehlah kalau nak buat koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails