Sunday, September 5, 2010

Arca di Cermin - Siti Rozilah


Tajuk Buku : Arca di Cermin

Penulis : Siti Rozilah
Penerbit : Creative Enterprise Sdn Bhd
M/s : 307


Sinopsis di belakang buku :
Dia hidup hari ini di atas rentetan duka silam yang disimpan di dalam memori hitam. Duka semalam tidak akan hilang kerana hari ini kasih sayang telah lama hancur bersama hancurnya sebuah harga diri… Dalam kebekuan, dia rindukan seseorang hadir, membawa bersamanya salam sayang dan penuh kerinduan. Tetapi apalah ertinya semua itu jika yang hadir dan pergi itu sekadar untuk menghancurlumatkan hatinya.

Ulasan:
Cerita ini agak ‘laju’ atau agak tergesa-gesa jika dilihat daripada jalan ceritanya yang panjang. Siti Rozilah selalunya menulis buku yang lebih tebal, dan bagi saya cerita ini juga sepatutnya lebih panjang. Kalau diceritakan lebih detail, rasanya mungkin dua kali ganda muka suratnya. Tapi bagi saya, cerita memang best Cuma, saya dapat agak apa rahsia di sebalik cerita ini dan apa penulis sembunyikan pada awal ceritanya.

Saya tak dapat kenalpasti watak utama dalam cerita ini kerana tumpuan penulis agak sama untuk setiap watak-watak utama. Cerita mengenai 3 orang kanak-kanak lelaki Kamal, Lokman dan Azeem yg agak nakal telah menyebabkan kebakaran berlaku kepada Vila Impian yang berada agak jauh dari kawasan perkampungan. Rentetan kebakaran ini adik-beradik kembar iaitu Sofia dan Kamaria telah terpisah dan salah seorang mengalami kecacatan muka kerana hasad dengki saudara kembar sendiri.

Selepas berbelas-belas tahun, mereka semua ditemukan semula dengan perwatakan yang berbeza. Sofia telah berjaya mencapai cita-citanya dan mengembalikan keyakinan diri dengan bantuan suaminya yang merupakan insan pertama yang tidak memandang kecacatan pada wajahnya. Kamaria pula, tubuhnya dijadikan sumber rezeki lelaki yang disangkanya dapat bergantung harap setelah kematian ibu bapa dan datuknya. Akhirnya, dia telah dijual kepada seorang datuk yang seterusnya membawa kepada pertemuan dengan Lokman dan dendam Kamaria pun bermula. Akhirnya rahsia kebakaran Vila Impian telah terbongkar dan Kamaria akhirnya bertemu dengan Sofia.

Sofia pula telah berkorban untuk kakaknya dan dia sendiri lagi meneruskan hidupnya. Sofia boleh menipu orang lain tetapi bukannya Azeem. Hanya Azeem yang tahu apa yang disembunyikan olehnya. Dan Azeem juga tahu itulah destinasinya kelak..

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails