Sunday, May 16, 2010

Cinta Ain Naqilah

Tajuk : Cinta Ain Naqilah
Penulis : Athirah Taha
Terbitan : Telaga Biru Sdn Bhd
M/S : 346


Sinopsis (belakang buku):
Kesetiaannya selama ini tidak pernah dihargai oleh lelaki yang bergelar tunangan. Fariz curang padanya. Sudahlah perasaan Ain tidak dipedulikan malah Fariz sama sekali tidak pernah mahu berterus-terang dengannya.
       Julia Anis meleraikan segalanya. Dia datang bagai menyerah diri kepada Ain Naqilah. Kecewanya Ain Naqilah hanya Tuhan yang tahu. Baru dia sedar yang cinta Fariz bukan lagi untuk dirinya. Perasaan Ain Naqilah terguris. 
     Ain Naqilah tidak mahu silap membuat perhitungan lagi. Biarlah Fariz dengan hidupnya sendiri. Setelah persetujuan dicapai, hati Fariz mula bergolak. Seakan menyesal mengecewakan Ain Naqilah. Fariz mahu mengutip kembali sisa kenangan ketika mereka bersama. Namun Fariz terpaksa akur. Ain Naqilah tidak mungkin lagi menjadi miliknya. Fariz belajar menerima takdir itu. Fokusnya beralih pada Julia Anis. Namun Julia Anis pula yang seperti tidak tegar bersamanya kerana merasa bersalah pada Ain Naqilah. 
     Apabila kesetiaannya tidak dihargai, ke manakah Ain Naqilah mahu membawa cintanya? Adakah menutup ruang hatinya buat seketika atau pun kehadiran Azri berjaya meyakinkan Ain Naqilah bahawa cinta akan enemaninya ke suatu destinasi yang indah? Apakah kesudahannya? Cinta Ain Naqilah merungkai segalanya.

Ulasan:
Sinopsis dibelakang buku telah sedikit sebanyak menceritakan keseluruhan novel ini. Cuma diakhir cerita sahaja tidak diketahui sama ada Ain Naqilah mungkin tidak akan menerima insan bernama lelaki dalam hidupnya atau memilih Azri untuk mengubati lukanya..memang telah dapat diagak yang Ain akan menerima Azri tetapi cara dan bagaimana Azri merisik dan mendekatinya amat menarik sekali kerana penulis menggunakan landasan agama dalam setiap plot dan ceritanya. Penglibatan keluarga dari kedua belah keluarga, hubungan sesama insan yang bukan mahram dan hubungan erat persahabatan amat dititikberatkan di dalam cerita ini dimana penulis menyusun cerita disamping menyelitkan Al-Quran, hadis dan ijmak agar ianya lebih berilmu dan menarik.

Rating : ***** (sangat berbaloi dijadikan koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails