Monday, January 16, 2012

Dingin Salju Indiana (Nurulsham Saidin)

Tajuk : Dingin Salju Indiana
Penulis : Nurulsham Saidin
Penerbit : Galeri Ilmu
Bil Mukasurat : 367ms

Sinopsis Belakang Buku:
Tiga gadis Melayu dengan latar asuhan yang berbeza memilih Indiana, Amerika Syarikat untuk menyambung pengajian. Jannah, Murni dan Nana tertampan dengan permasalahan yang mencabar ego, kewibawaan dan keimanan. Jannah pernah mengaku kalah di tengah jalan. Masih adakah harapan buat seorang sahabat untuk diselamatkan?

Kehidupan pelik Kak Icon mengundang tanda tanya tentang signifikannya watak aneh ini di bumi Allah. Kehadiran Kak Zai mengundang rencah rasa dan memberi semacam katarsis dalam jiwa yang berserabut mazmumah.

Dua jejaka hadir di hati Jannah: Azhar dengan surat-suratnya yang membaja semangat dan Matthew, pemuda Kristian yang mencari kebenaran. Jannah memilih untuk setia, tetapi takdir Allah mengubah segalanya.

Ulasan:
Semasa saya mula-mula membaca buku ini, tak tahu pulak ada cerita Dingin Lavenda dalam slot Zehra kat TV3 sedang siarkan yang diadaptasi dari buku ini sehinggalah diberitahu oleh pemilik buku ini. Buku ni saya pinjam dengan adik ipar sbb katanya best. So kalau buku best memang kena bacalah. Kena pulak masa tuh saya mcm tak ada mood nak membaca lebih2 lagi sibuk dengan kelahiran cahaya mata yg ke-4 saya...Mula2 memang agak slow sikik tp apabila masuk bab perubahan yang berlaku kepada Murni barulah laju sikik saya baca.

Murni datang daripada keluarga yg boleh dikatakan susah, mula berubah apabila berdepan dengan pelbagai rintangan. Sifat iri hatinya terhadap Nana juga membuatkan Murni mudah membuat andaian dan pertimbangan yang salah. Murni mula tertarik dengan Matthew, tetapi kerana tindakan Murni yg tidak disenangi Matthew, hati Matthew berubah arah. Matthew yang mula tertarik dengan Islam, mula melihat Jannah sebagai rujukannya dalam mengenali Islam. Ini telah mengundang kemarahan dan irihati Murni terhadap Jannah. Namun Matthew pasrah kerana Jannah telah memilih insan lain dalam hidupnya.

Kerana penolakan dan Matthew lah, Murni semakin berubah. Dia semakin jauh dari Jannah dan Nana. Jannah cuba menyelamatkan Murni namun adakalanya Jannah sudah berputus asa terhadapnya. Namun Jannah bangkit semula kerana perasaan sayangnya terhadap Murni dan janjinya terhadap nenek murni di kampung. Tapi tindakan Kak Zai telah membawa Murni lebih jauh dari Jannah dan pada masa yang sama juga Nana pula telah mengambil keputusan untuk bernikah sebelum tamat pengajiannya.

Murni tidak dapat dikesan dan pihak universiti juga telah mengambil tindakan ke atasnya. Usaha Jannah memberitahu keluarganya dikampung juga tidak berhasil. Akhirnya Jannah pengsan di salah sebuah kelab di Chicago. Oleh kerana pelbagai usaha telah dilakukan tidak mendatangkan hasil, Jannah akhirnya berserah kepada yang maha Esa. Kepulangan Jannah ke Malaysia tanpa Murni amat menyedihkan tambahan lagi, penantiannya selama ini untuk orang yang tersayang juga sia2 belaka. Namun masih ada yang tetap menanti dan berharap.

Buku ini juga banyak mengupas perbezaan Kristian dan agama Islam. Perdebatan antara dua agama ini banyak diketengahkan oleh penulis. Jannah yang menjadi sasaran Kristianisasi telah melakukan yang terbaik dan telah juga mampu membuat mereka terfikir dan berfikir akan kekurangan agama Kristian.

Apa yang terjadi kepada Murni akhirnya? Jannah akhir berkahwin dengan siapa? Mampukah Jannah mengubah tanggapan golongan Kristian di Indiana? Semuanya akan terjawab diakhir cerita. Jadi, belilah buku ini kalau nak tahu kesudahannya.

Rating: ***** (kena beli untuk buat koleksi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails